CONTACT Sesizari Sondaj de opinie
English Romana

500.000 de km parcurşi în Braşov de autobuzele electrice

Autobuzele electrice achiziţionate de Primăria Municipiului Braşov au parcurs deja 500.000 de km în oraşul nostru, ele având o influenţă pozitivă semnificativă în ceea ce priveşte reducerea poluării în Brașov. În acest context, în zilele următoare, pe ecranele LCD din autobuze va rula o imagine sugestivă cu privire la parcurgerea a jumătate de milion de km. de către aceste vehicule fără emisii de carbon. Până la acest moment, RATBV a recepţionat 31 de autobuze electrice SOR, achiziţionate de Primăria Braşov, în calitate de cofinanţator, cu fonduri nerambursabile, vehiculele complet nepoluante fiind introduse în circulație pe liniile 9, 15, 22, 23B, 32, 34, 36, 50 și 53.
De menționat faptul că zilele trecute societăţii noastre i-a fost livrat cel de-al doilea autobuz electric cu lungimea de 8 metri, astfel că în curând va fi introdus în circulație în zona Centrului vechi al Brașovului. Recepţia și punerea în circulație a primelor autobuze electrice SOR a început în cursul lunii mai a anului 2020, cu o cadență de aproximativ un autobuz pe săptămână. Aceste vehicule reprezintă o premieră pentru municipiul Brașov din punct de vedere al exploatării curente a unor autobuze non-poluante. Estimările RATBV arată că pe parcursul anului 2021 autobuzele electrice, inclusiv cele ce urmează a fi recepționate, vor parcurge în Brașov peste 2.000.000 de km.
Autobuzele electrice de 12 metri sunt produse de firma SOR Libchavy s.r.o., din Cehia și au câte trei uși duble, podea joasă integral, rampă acces persoane cu dizabilități, capacitate de 102 călători, din care 35 pe scaune, suspensie cu înclinare la bordură, aer condiționat, computer de bord pentru managementul rutei, trei validatoare contactless, panouri electronice pentru afișare destinație. De asemenea, autobuzele sunt prevăzute cu aer condiționat, sistem de supraveghere video exterior/interior autobuz (şapte camere video / vehicul), sistem automat de numărare a pasagerilor, sistem de diagnosticare și colectare parametri vehicul, sistem audio și de comunicație șofer – dispecerat. Ele sunt dotate cu motor electric de tracțiune amplasat central, putere nominală: 160 kW, cu recuperarea energiei la frânare și baterii de tracțiune cu o capacitate de 263 kWh, autonomie minim 200 km.