CONTACT Sesizari Sondaj de opinie
English Romana

Proiecte

Mijloace de transport ecologice

     RATBV S.A. a început recent să recepţioneze primele troleibuze şi autobuze electrice ce au fost achiziţionate de Primăria Municipiului Braşov, prin intermediul unor proiecte în care municipalitatea asigură o parte a finanţării. În aceste condiţii se conturează faptul că soluția cea mai bună de mobilitate în Brașov și în zona metropolitană este transportul în comun, iar utilizarea mijloacelor de transport ecologice este garanția unui aer mai curat pentru noi și copiii noștri.

      Cele 32 de autobuze electrice SOR ce vor fi livrate RATBV S.A. au câte 12 metri lungime, sunt dotate cu câte trei uşi duble, podea joasă integral, rampă de acces pentru persoane cu dizabilităţi. Ele au o capacitate de 102 călători, din care 35 pe scaune, suspensie cu înclinare la bordură, instalaţii de aer condiţionat, computer bord pentru managementul rutei, câte trei validatoare contactless, panouri electronice pentru afişarea destinaţiei etc. Autobuzele electrice SOR vor circula pe traseele 9, 15, 22, 23B, 29, 32, 34, 36 şi 53.

 

       Cele 26 de troleibuze Solaris Trollino, articulate, cu o lungime de 18 metri, ce au început a fi livrate la Braşov, sunt dotate cu acumulator, astfel că ele vor avea o autonomie de minim 5 km în lipsa contactului cu linia de electricitate. Acest tip de autovehicule complet electrice au o capacitate de 137 de călători, dintre care 40 pe scaune și sunt dotate cu sisteme de informare a călătorilor, aer condiționat, display-uri pentru anunțuri și reclame, prize USB pentru încărcarea telefoanelor sau altor gadget-uri, sisteme wi-fi etc. Troleibuzele vor fi introduse în circulație pe liniile 1, 2, 6 și 31, asigurând legătura între centrul Brașovului și cartierele Triaj, Tractorul-Rulmentul, Astra și Valea Cetății. La ora actuală, aceste trasee sunt deservite de autobuze.         

 

 

Managementul informatizat al sistemului de transport în comun în Municipiul Braşov

  • Obiectivul general al proiectului  a vizat îmbunătăţirea condiţiilor de transport public de persoane, a siguranţei şi confortului cetăţenilor şi a fluxului rutier în Municipiul Braşov prin implementarea unui sistem de management informatizat a serviciului de transport în comun.

În cadrul proiectului s-a realizat implementarea integrată a unor sisteme moderne de tarifare, managementul flotei de transport public şi al informării călătorilor. Aceste sisteme includ tehnologii performante aplicate în domeniul transportului public urban, cum ar fi: utilizarea cardurilor contact-less pentru plata călătoriilor, automate de vânzare/încărcare carduri de transport, monitorizarea flotei de transport folosind GPS, informarea dinamică a călătorilor în staţii, soluţii moderne de comunicaţie, metode de obţinere a datelor necesare managementului activităţii, supravegherea video a staţiilor etc.

Noul sistem de management al flotei de vehicule contribuie la reducerea poluării urbane prin scăderea consumurilor de combustibil, creşterea vitezei de deplasare, scăderea timpilor de aşteptare în staţii etc.

Dotările principale ale sistemului sunt:

La nivelul mijloacelor de transport în comun (pt. 250 buc.):

  • 2 validatoare duale (card contactless + bilet hârtie) / vehicul;
  • 1 computer de bord cu receptor GPS şi modul comunicație / vehicul;
  • 1 panou de informare a pasagerilor la interior / vehicul.

La nivelul stațiilor de călători:

  • 119 stații dotate cu panou informare călători (afişarea timpilor de sosire în stații);
  • 119 stații dotate cu camera video de supraveghere;
  • 30 stații dotate cu automate de vânzare și încărcare carduri;
  • 34 stații configurate ca puncte de vânzare cu personalizare carduri (stație de lucru, imprimantă fiscală, scanner, cameră web, cititor carduri, imprimantă personalizare carduri);
  • 12 stații configurate ca puncte de vânzare simple (stație de lucru, imprimantă fiscală, cititor carduri).

La nivelul central:

  • dispecerat monitorizare flotă şi supraveghere video: 6 stații de lucru (PC), afişaj wallscreen;
  • administrare sistem ticketing: 3 sțaţii de lucru (PC);
  • 5 imprimante pentru rapoarte;
  • 3 Acces point WIFI pentru comunicaţia cu vehiculele în garaj, stații de lucru (PC);
  • servere şi aplicații software: ticketing, dispecerizare, supraveghere video, ERP.

Centru controlori:

  • terminale control şi  imprimantă mobilă (2 buc.);
  • stații de lucru (PC).Centru de formatare și preîncărcare carduri;
  • stații de lucru, cititoare carduri, imprimante de formatare şi personalizare carduri.

Casierie centrală:

  • stații de lucru, cititoare carduri, imprimante personalizare carduri;

Modul automat trafic (prioritate transport public la intersecţiile semaforizate): 30buc.

Cost total investiţie: 7.443.105,74 euro (TVA inclus), din care 79.75 % contribuţie UE şi 20.25% contribuţie Municipiul Braşov.

 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Amenajare de staţii capăt de linie pentru mijloacele de transport în comun

  • Proiectul a vizat modernizarea a 5 capete de linii, terminale importante ale reţelei de transport public din Municipiul Braşov şi  îmbunătăţirea funcţiilor serviciului (vânzare titluri de călătorie, informare călători, monitorizarea activităţii de transport, condiţii optime pentru călători, siguranţa acestora etc.) oferind în acelaşi timp soluţii de integrare a transportului public urban cu cel metropolitan.

Urrmătoarele capete de linii au fost modernizate și date în folosință.

  • NOUA – str. Brazilor;
  • ROMAN – str. Poienelor;
  • RULMENTUL – str. 13 Decembrie;
  • SATURN – bd. Saturn;
  • TRIAJ – str. Hărmanului

Cele cinci locaţii s-au transformat în importante noduri de transport intermodale care oferă condiţii şi facilităţi de transbordare a călătorilor între transportul public urban şi cel extraurban.

Cost total investiţie: 8.123.910 euro (TVA inclus ), din care 80.35% contribuţie UE, 17.65 % contribuţie Guvern şi 2.00% contribuţie Municipiul Braşov.